Wonders Metaal viert 40-jarig bestaan!

Is het van ijzer, dan hebben ze het weleens gemaakt.

Wonders Metaal viert 40-jarig bestaan!

Is het van ijzer, dan hebben ze het weleens gemaakt bij Wonders Metaal te Berlicum. Ze verzorgen staalconstructies en plaatwerk voor o.a. stalinrichtingen, uitkijktorens, brandweerwagens, de OVB-bokaal, de Theresiaschool, kunstwerken en hekwerken.

Wonders Metaal is 40 jaar geleden opgericht door Toon Wonders nadat hij de smederij voor stalinrichtingen kocht van Joost Suikers aan de Julianastraat in Middelrode. Toon werkte al enkele jaren bij Suikers. Ook Peter van der Aa en Christ van den Berg waren al in dienst en vieren samen met Toon hun 40-jarig ambtsjubileum bij Wonders Metaal. Op 1 februari kwam de limousine voor rijden om de jubilarissen in stijl naar een feestelijke lunch met alle collega’s te chaufferen.

Wonders Metaal viert 40-jarig bestaan!

Drie jubilarissen


Toon Wonders heeft ondertussen de directie overgedragen aan zoon Hans maar is nog steeds betrokken bij het bedrijf, vooral om materialen weg te brengen en op te halen. Hij komt met plezier een paar keer per week. ”Ik ken ze nog allemaal”, vertelt Toon. ”In die tijd deed mijn vrouw het kantoorwerk, ik wilde liever met mijn handen werken”.

Peter van der Aa begon meteen na de LTS bij Smederij Suikers en is na de overname gebleven bij Wonders Metaal. Hij begon als lasser en werkt nog steeds op de werkplaats. Hij draagt elke dag met plezier de Wonders Metaal blauwe trui. ”Ik heb bijna geen andere trui meer,” lacht hij. De afwisseling in het werk waardeert hij. ”Steeds kan ik weer iets nieuws leren en dan gaat de tijd snel.”

Christ van den Berg begon op de werkplaats maar ging al snel als monteur naar buiten. Van montagewerk in de stallen, monteert hij nu bij de vele industriële bedrijven waar Wonders Metaal aanlevert zoals bijvoorbeeld de frames voor de testkooien van MRI-scans bij Philips Healthcare in Best. Groei in medewerkers


Hans Wonders heeft in 2003 de directie overgenomen. Voor alle functies zoals lasser of monteur was één medewerker in dienst, vijf man in het totaal. Hans besloot te groeien eerst naar tien man en ondertussen heeft hij 20 man in vaste dienst en huurt Wonders Metaal geregeld zzp-ers en uitzendkrachten in. De werkzaamheden veranderden ook in de afgelopen jaren. Projecten worden niet meer handmatig maar machinaal gerealiseerd, waarbij ondertussen het huidige machinepark voor 70% computergestuurd is.


Uitdagend werk


Wonders Metaal verhuisde van Middelrode naar de Nieuwe Ploeg in Berlicum en is recent gevestigd aan De Overbeeke 1 te Berlicum. ”We hebben veel ruimte nodig voor steeds grotere machines. ”We moeten wel investeren in machines en in automatisering. Jonge vakmensen, die toch al moeilijk te krijgen én te houden zijn, moet je wel uitdagend werk in de techniek aanbieden. Werkzaamheden die hetzelfde zijn en zich herhalen, kunnen ook door machines worden uitgevoerd.


Hans Wonders vertelt dat de hoofdmoot van het werk bestaat uit de toelevering van projecten aan bouw en industrie. ”Van tekenwerk tot de complete montage kunnen wij verzorgen. Denk aan stalen constructies, trappen en bordessen, plaatwerk met oa laser snijden, HD plasma snijden en water snijden. Daarbij maken we met veel plezier unieke projecten zoals de realisatie van kunstwerken op rotondes (o.a. in Eersel) en bijvoorbeeld de Ellips bij de Verkadefabriek in ’s Hertogenbosch. We houden wel van die uitdagingen, ze zijn bovendien ook leuk voor onze mensen om aan mee te werken.


wonders - 40-jarig bestaan